Absorberende hygiëneproducten

Door Nederlandse consumenten worden er veel absorberende hygiëneproducten gekocht. Dan gaat het om onder meer babyluiers, maandverband, tampons en zoogcompressen. Als je deze producten koopt met het Europese keurmerk EU Ecolabel, weet je zeker dat je daaraan jouw duurzame bijdrage levert.

Informatie over het keurmerk

Producten en diensten met het EU Ecolabel zijn duurzamer geproduceerd. Het keurmerk stelt daarom strenge eisen aan het gebruik van grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval, verpakkingen en de prestaties van de producten.

Er is een groot aantal eisen waaraan de absorberende hygiëneproducten moeten voldoen, om in aanmerking te komen voor het EU Ecolabel certificaat:

  • Eisen aan het materiaal en grondstoffen, zoals pluispulp, synthetische cellulosevezels (met inbegrip van viscose, modal, lyocell, cupro en triacetaat), katoen en andere natuurlijke cellulose-zaadvezels, kunststoffen en superabsorberende polymeren
  • Optische witmakers en kleurmiddelen mogen niet aan de grondstof worden toegevoegd
  • Bij de productie wordt waterbesparing gestimuleerd, evenals het gebruik van energie afkomstig van hernieuwbare bronnen
  • Sociale aspecten

Het EU Ecolabel is het officiële Europese milieukeurmerk voor non food producten en diensten. Het wordt ondersteund door alle EU-lidstaten, de Europese Commissie en Noorwegen, Liechtenstein en IJsland.

Eisen aan katoen en geurstoffen

Waar katoen wordt toegepast in de producten eist EU Ecolabel dat die van 100% biologische afkomst is. Producten die bestemd zijn voor kinderen, mogen geen geurstoffen bevatten. Dit geldt ook voor tampons en zoogcompressen. Waar voor producten wel geurstoffen zijn toegelaten, zijn er eisen aan de allergene eigenschappen ervan. Geurstoffen mogen geen nitromusken of polycyclische musken bevatten.

Waar te koop?

In veel Nederlandse supermarkten en drogisterijketens zijn vooral luiers met het keurmerk te koop. Soms van merkfabrikanten, soms met een eigen merk, zogenaamde private labels. Let in ieder geval op het logo van EU Ecolabel, dan weet je zeker dat je een groene keuze maakt.