Verven en beitsen

Ga je binnenkort iets verven? Voor het beste resultaat zorg je dat de verf of beits die je uitzoekt van een hoge kwaliteit is. Verfproducten met het keurmerk EU Ecolabel voldoen daaraan en zijn daarbij ook nog eens gegarandeerd minder milieubelastend (‘groen’, maar er zijn natuurlijk ook andere kleuren…).

Het keurmerk EU Ecolabel is het officiële Europese milieukeurmerk voor producten en diensten. Zoals voor verven en beitsen. Het logo van EU Ecolabel op de pot geeft aan dat die producten duurzamer zijn geproduceerd én getest op kwaliteit en doelmatigheid.

Schilderen, wat is de milieubelasting?

Bij het schilderen zorgt vooral de productie van verf voor milieubelasting. Er zijn veel fossiele brandstoffen en grondstoffen nodig om verf te maken, zoals pigmenten en bindmiddelen. Ook bevat verf vaak oplosmiddelen als terpentine, alcohol of tolueen. Deze dragen bij aan het ontstaan van smog. En als mensen onverhoopt de verf door het riool spoelen zorgt dat voor vervuiling van het oppervlaktewater. Maar, verven heeft natuurlijk ook een positieve kant. Hout bijvoorbeeld gaat door het verven veel langer mee.

Strenge eisen

Het logo van EU Ecolabel op de pot verf geeft aan dat het duurzamer is geproduceerd. Bij de productie is het gebruik van bepaalde schadelijke stoffen niet toegestaan. Ook wordt het gebruik van oplosmiddelen en bepaalde pigmenten sterk beperkt. EU Ecolabel gecertificeerde verven en beitsen voldoen aan zeer strenge kwaliteitsstandaarden waaronder schrobweerstand, de dekkingsgraad en de waterbestendigheid.

De verven en beitsen met EU Ecolabel scoren in de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal hoog op milieu en zeer hoog op controle.

Kies voor groen, voor jou én het milieu.

Voor een langdurend goed resultaat van het schilderen, zijn hier 4 tips van consumentenvoorlichtingsorganisatie Milieu Centraal:

  1. Let op keurmerken, zoals het EU Ecolabel; die zien onder meer toe op een goede prestatie en ontzien het milieu.
  2. Zorg voor een goede ondergrond en afwerking. Dan hecht de verf beter en blijft de beschermende werking langer in stand. Voortijdig afbladderen betekent extra kosten, extra werk en extra milieubelasting.
  3. Controleer elk jaar of kleine reparaties nodig zijn: een likje verf als onderhoud verlengt de levensduur van het geheel.
  4. Was kwasten niet onder de kraan en giet geen restjes verf door de gootsteen (ook wateroplosbare verf niet); dat kan rioolverstopping veroorzaken en vervuilt het oppervlaktewater.

Verven met keurmerk EU Ecolabel zijn verkrijgbaar bij veel bouwmarkten en webshops. Je kunt ze herkennen aan het logo op de verpakking. Of vraag ernaar in de winkel.