Nieuws & Persberichten

Gemeente Bladel over de Barometer: "Als overheid hebben we een voorbeeldfunctie"

Gemeente Bladel heeft al sinds 2008 een gouden certificaat voor het beheer van de openbare ruimte. Huub Willems, al vanaf 1974 werkzaam bij de gemeente, vertelt dat de gemeente heel vroeg is begonnen met chemievrij onkruidbeheer. Zo gebruikte ze in 1989 al bijna geen chemie meer op verhardingen en heeft ze in het plantsoen nooit chemie gebruikt.

Een voormalig sectorhoofd was inspirator voor het chemievrije beheer. Willems zette die werkwijze voort. „Ik heb daarbij altijd steun gehad van latere afdelingshoofden en de politiek, in welke samenstelling dan ook. En omdat we er altijd voor hebben gezorgd dat we geen extra geld nodig hadden, heeft het beleid nooit tot discussies geleid.”

Met het gouden certificaat borgt de gemeente de werkzaamheden. „Onze insteek is om het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Heel belangrijk daarbij is dat wij als overheid een voorbeeldfunctie hebben. Als overheid leg je regels op en dan moet je daar in je eigen uitvoering ook in meegaan.”

Goed bezig
De gemeente krijgt ieder jaar een audit, waarbij de hele buitenruimte wordt meegenomen. „De controles gaan zeer ver; we gaan echt met de billen bloot. Maar we hebben ze altijd met glans doorstaan. Het is een bewijs dat we goed bezig zijn.”
Dat er maar zo weinig gemeenten gecertificeerd zijn, verbaast Willems. „Ons voordeel is dat we een kleine, slagvaardige afdeling hebben. Daardoor heb je weinig discussie en kun je makkelijk sturen. Bij andere gemeenten gaat alles vaak veel logger, omdat meerdere mensen over hetzelfde onderwerp beslissen.”

Willems is in ieder geval blij dat alle inspanningen niet voor niets zijn geweest. „Nu de wet verder wordt aangescherpt, worden we erin gesterkt dat we al die tijd goed bezig zijn geweest. Dat geeft enorm veel voldoening!”

  • Bron: artikel overgenomen Tuin & Landschap
  • Tekst: Wendy Venhorst
Onze insteek is om het milieu zo weinig mogelijk te belasten
Terug naar overzicht