Voorbeelden uit de praktijk

Court Garden Hotel: “Als je eenmaal ‘groen’ denkt, zie je overal kansen”

Een ‘groen’ en ‘verantwoord’ verblijf voor iedereen, dat is het onlangs EU Ecolabel gecertificeerde Court Garden Hotel in Den Haag.

 Achou ZhangEigenaren Dongxu en Achou Zhang zijn trots op hun hotel aan de Laan van Meerdervoort. Omdat het hotel duurzaam is ingericht en een duurzame bedrijfsvoering heeft, is het gecertificeerd voor Skal 100% biologisch, Green Key Goud en het EU Ecolabel. In november 2011 opende het hotel officieel de deuren met vijf familiekamers, vijftig tweepersoonskamers en vijftien eenpersoonskamers. Daaraan vooraf ging een grondige renovatie van amper vijf maanden van het voormalige kantoorgebouw.

Inspiratie
Achou Zhang is een echte horecavrouw. Ze runde diverse restaurants en is eigenaar van Hotel Sebel waar de klandizie voor een groot deel bestaat uit medewerkers van NGO’s. “Zij hebben mij geïnspireerd om nog meer duurzaam en maatschappelijk verantwoord te ondernemen”, zegt ze. “In Hotel Sebel mogen we het zilveren certificaat van Green Key voeren. Het gebouw leent zich niet voor ‘hogere’ certificatie, maar dat was wel een wens van mij. Twee jaar geleden liep ik langs het pand aan de Laan van Meerdervoort en ik zag er gelijk een hotel in. Een maand later stond het te koop en heb ik meteen mijn slag geslagen.”

Innovatieve oplossingen
Omdat Achou ‘groen’ wilde ondernemen en hoorde van de mogelijkheid voor een groene financiering, vroeg ze direct een groenverklaring aan bij het ministerie van Infrastructuur & Milieu. “Daarmee is de bal echt gaan rollen en ben ik voor de meest innovatieve oplossingen gegaan”, zegt ze. Een zeer duurzame renovatie van het gebouw, met tien zware eisen op het gebied van onder andere isolatie, energielabel, groene energie en verlichting was het gevolg. “Zo is het gebouw nu energielabel A+ gecertificeerd, waar dat voor de renovatie nog G was”, vervolgt ze. “Het hotel is compleet geïsoleerd en we gebruiken groene energie. De sleutelkaart voor de kamers schakelt alles uit zodra de gast de kamer verlaat, inclusief de led-tv. Klimaatbeheersing gebeurt met een gasabsorptiewarmtepomp die is geplaatst op het dak.” Deze onttrekt energie aan de buitenlucht en dat leidt tot een aanzienlijke energiebesparing. Helemaal trots is Achou op de ‘geniale wand’: achter de bestaande gevel zijn extra wanden geplaatst en de ramen zijn voorzien van driedubbel glas. “Dit levert perfecte isolatie met als bijkomend voordeel dat ook de kamers aan de straatzijde muisstil zijn. Het eten en drinken dat we serveren is volledig biologisch en hiervoor hebben we het EKO-horeca certificaat 100% biologisch ontvangen.”

Duurzaam verhaal
Door al deze innovatieve oplossingen bleek ook EU Ecolabel certificatie haalbaar. “Dat is nog wel een stap verder dan Green Key Goud, maar door de integrale aanpak bleek ook dit mogelijk”, zegt general manager Karel Vandenberghe. “Er zat vooral veel werk in registratie en de communicatie naar onze gasten.” Juist over communicatie is het managementteam enthousiast: “We vertellen graag het duurzame verhaal, daar past certificatie ook bij. Maar ook in het hotel gaan we nog meer werk maken van informatie: door gasten te stimuleren om handdoeken te hergebruiken, informatie over producten op de eettafels en mantra’s in het trappenhuis. We zien dat onze gasten dit waarderen: uit enquêtes blijkt dat maar liefst 85 procent van de gasten onze bewuste aanpak als een absolute meerwaarde ziet voor hun verblijf in Den Haag. We zien ook grote kansen in de bedrijven die bewust duurzaam willen inkopen. Ons hotel past prima in dat plaatje.”

EU Ecolabel certificatie bleek haalbaar. “Dat is nog wel een stap verder dan Green Key Goud, maar door de integrale aanpak bleek ook dit mogelijk
Terug naar overzicht