Voorbeelden uit de praktijk

Groen toilet met de Black-serie van Satino

Met de EU Ecolabel-certificatie van de handzeep en de foamzeep is nu nagenoeg de gehele Satino Black artikelenlijn gecertificeerd.

Satino Black is de top-range serie voor toiletinrichtingen van Van Houtum BV, producent van hygiënisch papier, en onderscheidt zich door duurzaamheid. Het assortiment bestaat onder andere uit toiletpapier, papieren handdoekjes, poetspapier en keukenrollen. Het bedrijf levert ook innovatieve oplossingen voor toiletinrichtingen, zoals de recent met EU Ecolabel gecertificeerde handzeep en de foamzeep. Dit onder de slogan: ‘Satino Black. It’s so easy to go green’.

Albert Mey, conceptmanager toiletinrichtingen Van Houtum B.V.“Onafhankelijke certificatie is essentieel”, zegt Albert Mey, conceptmanager toiletinrichtingen. “Aan onze afnemers tonen we dat we een duurzaam product leveren.” Van Houtum kiest voor het EU Ecolabel vanwege de internationale uitstraling: de Satino Black artikelenlijn is in meer dan twintig Europese landen op de markt.

Cradle-to-cradle
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor Van Houtum de leidraad. Een belangrijk doel voor het bedrijf is om volledig cradle-to-cradle te werken. “In onze processen is het energieverbruik ver teruggedrongen”, zegt Mey. “Onze papieren producten maken we van gerecycled papier. De ingrediënten van de twee zepen zijn milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar en daarmee 100% cradle-to-cradle. In het verleden hebben wij daarvoor grote stappen gezet en omdat wij al een hele tijd zo werken, waren er nauwelijks extra inspanningen nodig om ook deze handzeep en de foamzeep te laten certificeren voor EU Ecolabel.”

Vraag naar duurzaamheid
Mey ziet in de praktijk dat de vraag naar duurzame producten toeneemt. “Die tendens zagen wij jaren geleden al”, zegt hij. “Zonder te overdrijven kunnen we zeggen dat wij toch wel pioniers waren op het gebied van duurzamer ondernemen. Al voordat de overheid ging inzetten op duurzaamheid hadden wij grote stappen gezet. Tegenwoordig wordt er door zowel bedrijfsleven als overheid om gecertificeerde producten gevraagd. Het is dan ook goed om te zien dat er een wisselwerking is tussen instituten die certificaten beheren en het bedrijfsleven. EU Ecolabel kent ook een behoorlijk toegankelijke prijsstelling: certificatie is daarmee goed haalbaar.”
Voor Albert Mey was er geen twijfel om ook de handzeep en de foamzeep te laten certificeren voor EU Ecolabel. “Een aantoonbaar duurzaam product past bij het Satino Black assortiment”, zegt hij.

Stevige certificatie-eisen
Satino BlackMey pleit voor een verzwaring van de doelstellingen van het certificatieschema. “Het EU Ecolabel staat voor ons gelijk aan toegevoegde waarde”, vervolgt hij. “Certificatie maakt dat onze producten meer waard zijn. Daarom zou wat ons betreft het schema best zwaarder gemaakt mogen worden: ik denk dat het nog meer vertrouwen geeft aan de afnemers en consumenten. De werking van een certificaat valt of staat met vertrouwen en het imago. Daar moet je constant aan werken.”
Satino Black zal in de toekomst onder het EU Ecolabel blijven werken, omdat het certificaat perfect aansluit op de bedrijfsdoelstellingen van Van Houtum. “Als verbeterpunt zou ik nog willen meegeven dat de criteria voor EU Ecolabel voor een nog bredere productrange worden opgesteld”, zegt Mey. “Zo hebben wij een toiletbrilreiniger die wij niet kunnen laten certificeren omdat er nog geen criteria voor omschreven zijn. Het is dan natuurlijk jammer dat we daarvoor het keurmerk niet kunnen aanvragen.”

Onafhankelijke certificatie is essentieel
Terug naar overzicht