Voorbeelden uit de praktijk

Interflon: “Het bloemetjeslogo is goed bekend”

Pieter-Dave BoekelHet Roosendaalse bedrijf Interflon bv ziet het Europees Ecolabel als niets minder dan een paradepaardje. Werd in 2008 al een hydraulische olie gecertificeerd, nu heeft productontwikkelaar Pieter-Dave Boekel van Interflon juist het certificaat binnen voor de allesreiniger Interflon Eco Clean All. “Wij opereren internationaal”, zegt hij. “We merken dat de markt vraagt om bewuste producten en wij springen daar graag op in. Met het Europees Ecolabel hebben we uitstekende ervaringen, we merken dat het bloemetjeslogo goed bekend is. We zijn dan ook trots onze range milieuvriendelijke producten te kunnen uitbreiden met Interflon Eco Clean All.”

Interflon heeft zo’n 135.000 afnemers in meer dan 40 landen. Core business van Interflon zijn de smeermiddelen die je over de hele wereld kunt tegenkomen. Maar professionele smering vereist op voorhand goede reiniging. Reinigers en ontvetters zijn dan ook een logische aanvulling op het assortiment.

Dezelfde werking, of beter
“Voor ons was het een vereiste dat de Ecolabel reiniger minimaal dezelfde prestatie zou leveren als bestaande producten in de markt”, zegt Boekel. “In ons laboratorium zijn we dan ook uitvoerig aan het testen gegaan.” Drie jaar geleden is Interflon begonnen met een oriëntatie op de reinigers, om te kijken welke samenstelling van grondstoffen in aanmerking zou kunnen komen voor een gecertificeerde allesreiniger. “Een jaar geleden zijn we in de praktijk begonnen”, vult Boekel aan. “Zoals gebruikelijk testen we het product uitvoerig. Bijvoorbeeld op de velg van een auto of op binnenvervuiling, voor allround reiniging of gespecialiseerde schrobmachines. Omdat het gaat om een allesreiniger zijn uitgebreide testen van groot belang. Het moet immers op veel verschillende oppervlakten werken en inzetbaar zijn in de voedingsmiddelenindustrie. Met enige trots kan ik zeggen dat uit de benchmark blijkt dat dit product beter werkt dan dat van de marktleider. En het is veilig voor mens en milieu.”

Internationaal label
Voor Interflon is de verbinding met het Europees Ecolabel belangrijk. “We werken ook veel onder het NSF-keurmerk, maar we zetten daarnaast sterk in op Ecolabel”, legt Boekel uit. “ Dit omdat we internationaal opereren en merken dat het Ecolabel in Europa uitstekend te boek staat.” Daarbij schroomt Interflon niet om klanten van informatie te voorzien. “Onze sales-medewerkers doen meer dan alleen het verkopen van hun product. Wij gaan uit van de overtuiging dat een professionele begeleiding en een eerlijk advies een duurzame relatie tot stand brengt, waarmee ook de klant is gebaat en interessante voordelen kan behalen. Ook op het gebied van duurzame producten is dit dus een vanzelfsprekendheid. Boekel vertelt: “De overheid moet duurzaam inkopen en in deze tendens past dit product uitstekend.” Maar ook het bedrijfsleven neemt steeds vaker hun verantwoordelijkheid. Duurzaam inkopen is goed voor mens en milieu én voor het imago van grote bedrijven. Mogelijkheden liggen voorhanden, het Europees Ecolabel is een vertrouwd keurmerk dat inmiddels door velen wordt herkend. “Deze herkenning maakt duurzaam inkopen eenvoudiger. Want: verduurzamen heeft de toekomst.”

Verdere certificering
Komen er nog meer producten van Interflon in aanmerking voor Europees Ecolabel-certificering? “Daar zijn we zeker over aan het nadenken”, reageert Boekel. “We zijn continue aan het kijken of productverbeteringen kunnen worden doorgevoerd waarmee we aan de eisen van het Europees Ecolabel voldoen.”

[Publicatie uit magazine SMK-Nieuws 64, december 2010]
 

...dit omdat we internationaal opereren en merken dat het Ecolabel in Europa uitstekend te boek staat
Terug naar overzicht