Voorbeelden uit de praktijk

Crown van Gelder: 49 papierproducten EU Ecolabel gecertificeerd

“Een duidelijk en transparant verhaal”

De zelfstandige papierproducent Crown Van Gelder N.V. ontving onlangs als eerste bedrijf in Nederland het Europees Ecolabel certificaat voor kopieer- en grafisch papier. Het gaat daarbij om acht papiercategorieën met in totaal 49 producten voor kantoorpapier en papier voor enveloppen. Het certificeren van producten past voor Crown Van Gelder in de duurzame bedrijfsvisie die omstreeks 1998 is ontwikkeld. “Zo publiceren we sinds 2003 een maatschappelijk jaarverslag waarmee we ons profileren als een transparante en vooruitstrevende onderneming”, zegt Hans van der Werff, procestechnoloog bij Crown van Gelder. “Met het Europees Ecolabel willen we ons verder positioneren en onderscheiden.”

Voor Crown Van Gelder is het Europees Ecolabel een tastbaar instrument. “We werken heel duurzaam”, legt Van der Werff uit. “Daarom zetten we in op certificatie en we verwachten er veel van. Het Europees Ecolabel staat uitstekend te boek en we denken dat het onze klanten meer zal zeggen dan dikke documenten die de mate van duurzaamheid van onze producten bewijzen.”

Filosofie en de markt
Het produceren onder Europees Ecolabel past dus prima in de bedrijfsfilosofie van Crown Van Gelder, maar er is ook een duidelijke impuls geweest vanuit de markt. “We merken dat de vraag naar duurzame en gecertificeerde producten de laatste tijd toeneemt”, zegt Van der Werff. “En niet onbelangrijk: de Nederlandse overheid verplicht zichzelf om vanaf 2010 duurzaam in te kopen. Dat geldt ook voor papier. De overheid heeft de inkoopeisen praktisch 1-op-1 overgenomen van de criteria voor het Europees Ecolabel. Omdat wij een behoorlijk volume produceren voor de overheid, is dit een uitstekend moment om in te stappen.”

FSC of PEFC gecertificeerd
Crown Van Gelder heeft het Europees Ecolabelcertificaat binnen, maar het is een intensief proces geweest. Van de Werff: “Om aan de criteria te voldoen, moeten we van onze celstofleveranciers het naadje van de kous weten. Om de juiste informatie te krijgen, hebben we onder meer Excel-sheets gemaakt die de leveranciers kunnen invullen. Dit was voor ons een leerproces, net zoals de wijze van inleveren van de dossiers bij SMK.” Op één gebied was het certificatieproces al een heel eind op weg. “Omdat we streng zijn op duurzaamheid, betrekken we celstoffen uit duurzaam beheerde bossen, die de keurmerken FSC of PEFC hebben”, zegt Sales Manager Sylvo van den Broek. “Dit bleek een uitstekend uitgangspunt voor de bewijslast voor Europees Ecolabel. Al ons Europees Ecolabelpapier is ook gecertificeerd met het FSC- of PEFC-keurmerk.”

Pionieren
Het was dus pionieren voor Crown Van Gelder, maar het certificaat levert veel op. “Europees Ecolabel past precies bij het imago dat we willen uitstralen”, zegt Van den Broek: “Ik acht de kans dan ook groot dat we straks gaan kijken of we ook andere producten kunnen laten certificeren.” Daar neemt Crown Van Gelder wat tijd voor. “Eerst gaan we intern de zaken op orde brengen. Zo voorzien we momenteel de verpakking handmatig met een Europees Ecolabel-sticker. Dat willen we uiteraard machinaal gaan doen. Als we iets verder zijn met dit automatiseringsproces, gaan we met SMK kijken of we meer producten kunnen gaan certificeren.”

[Publicatie uit magazine SMK-Nieuws 63, september 2010]
 

Terug naar overzicht