Voorbeelden uit de praktijk

EU Ecolabel zit Mennorode conferentiecentrum als gegoten

Gert Eigenbrood ontvangt het EU Ecolabel certificaat uit handen van Regien van der Sijp van SMKMet een oorsprong als zogenaamd ‘broederschapshuis’ van de doopsgezinde gemeenschap, heeft Mennorode in Elspeet thema’s als bezinning en ontmoeting hoog in het vaandel. Daar kan volgens directeur Gert Eigenbrood ‘duurzaamheid’ perfect aan toegevoegd worden. “Je zou kunnen zeggen dat wij het begrip al lang voor het in zwang raakte compleet omarmden. In alle facetten van onze bedrijfsvoering hebben wij mens en milieu centraal staan. Het behalen van het Europees Ecolabel past precies bij onze filosofie en we zijn dan ook reuze trots op het certificaat .”

Mennorode conferentiecentrum ligt bijzonder rustiek, middenin het Kroondomein. Jaarlijks bezoeken zo’n 70.000 mensen het centrum. Mennorode heeft 172 één- en tweepersoonskamers en zo’n dertig zalen voor gezelschappen tot 330 deelnemers. Er werken ongeveer tachtig mensen, afhankelijk van het seizoen. Mennorode conferentiecentrum is sinds 2003 onderscheiden met het keurmerk Green Key en haalde begin dit jaar het Europees Ecolabel.

Duurzame initiatieven
Sinds het behalen van het Green Key keurmerk is duurzaamheid steeds belangrijker geworden voor Mennorode. “Het is een katalysator geweest om nog veel meer initiatieven te nemen”, zegt Eigenbrood. Zo heeft Mennorode een eigen warmtekrachtcentrale, die draait op biogas uit een stortplaats in het nabijgelegen bos en zijn er zonnepanelen. Verder wordt het regenwater opgevangen en gebruikt voor de spoeling van het sanitair en worden producten en diensten zoveel mogelijk duurzaam ingekocht. Ook de keuken werkt zo veel mogelijk met biologische producten. “We proberen altijd duurzaam in te kopen, dat lukt nu voor zo’n 65 procent”, vervolgt Eigenbrood. “Onze eieren betrekken we van de zorgboerderij hier vlakbij en we gebruiken lokale en regionale streekproducten. Onze kaart is dan ook seizoensgebonden.” “Dit zijn zaken die we al deden”, vervolgt Eigenbrood. “Om voor het Ecolabel op te kunnen gaan, hebben we ons afvalsysteem aangepast. We scheiden ondergronds het afval voor energiewinning of voor hergebruik.”

Investeren in afvalverwerking
Met het behalen van het Europees Ecolabel ondervond Eigenbrood weinig problemen. “We hebben wel wat investeringen gedaan, zoals in de genoemde afvalverwerking”, zegt hij. “Maar het was vooral een fysieke investering. Voor een maand of drie hebben we iemand vrij gemaakt om al het papierwerk te regelen, samen met een externe kracht.” Omdat het label naadloos aansluit bij de identiteit van Mennorode, was het voor Eigenbrood geen probleem om deze investering te doen. “Sterker: We krijgen meteen al leuke reacties van bestaande klanten en twee grote organisaties hebben op grond van deze certificatie bij ons aangeklopt”, zegt hij. “En het mooiste vind ik nog wel hoezeer certificatie en duurzaam werken bij onze medewerkers leeft. Je ziet dat het Europees Ecolabel echt iets doet: iedereen is er trots op. We communiceren onze certificatie daarom ook uitgebreid: op onze website, maar ook in correspondentie. Maar heel veel tam-tam hoeven we niet te maken, de regionale pers weet ons over dit onderwerp goed te vinden.”

[Publicatie uit magazine SMK-Nieuws 65, april 2011]
 

Je ziet dat het Europees Ecolabel echt iets doet: iedereen is er trots op
Terug naar overzicht